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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
21/11/2013 |
Data da última atualização: |
21/11/2013 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
AJALA, N.; ALVES, F. V.; KARVATTE JUNIOR, N.; OLIVEIRA, C. C.; ALMEIDA, R. G. de. |
Afiliação: |
NATÁLIA AJALA, Graduanda da Universidade Católica Dom Bosco - UCDB, bolsista PIBIC/CNPq; FABIANA VILLA ALVES, CNPGC; Mestrando da Universidade Estadual do Oeste do Paraná - INIOESTE.; Doutoranda da Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - UFMS.; ROBERTO GIOLO DE ALMEIDA, CNPGC. |
Título: |
Microclima e conforto térmico em sistemas em integração no cerrado. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 9., 2013, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2013. |
Série: |
(Embrapa Gado de Corte. Documentos, 204). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Comissão organizadora: Denise Baptaglin Montagner, Grácia Maria Soares Rosinha, Rodrigo Carvalho Alva |
Palavras-Chave: |
Brachiaria brizantha cv. BRS Piatã; Embrapa Gado de Corte; Integração lavoura-pecuária (iLP). |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92893/1/Natalia-Ajala-DOC204-6.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
14/09/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, C. de A.; ARAUJO, G. G. L. de; MAGALHÃES, A. L. R.; GOIS, G. C.; MATOS, M. H. T. de; LIMA, D. O.; RODRIGUES, R. T. de S.; QUADROS, C. P. de; WAGNER, R.; VENDRUSCOLO, R. G.; CAMPOS, F. S. |
Afiliação: |
CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco; GLAYCIANE COSTA GOIS, UNIVASF; MARIA HELENA TAVARES DE MATOS, UNIVASF; DENESON OLIVEIRA LIMA, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco; RAFAEL TORRES DE SOUZA RODRIGUES, UNIVASF; CEDENIR PEREIRA DE QUADROS, UNIVASF; ROGER WAGNER, Universidade Federal de Santa Maria; RAQUEL GUIDETTI VENDRUSCOLO, Universidade Federal de Santa Maria; FLEMING SENA CAMPOS. |
Título: |
Meat quality in ewes submitted to reduction in water supply. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 216, 106801, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106801 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the reduction in water supply (ad libitum intake - 100%, or 80%, 60% and 40% of ad libitum intake) on the proximate composition, physicochemical properties, mineral composition and fatty acid profile of ewe meat. Thirty-two crossbred Santa In?es ewe (n = 8 per treatment) were distributed in a randomized block design, receiving a diet consisting of elephant grass and concentrate (70:30). The experimental period lasted 63 days, preceded by 14 days of adaptation. Ewes were slaughtered at the end of experimental period, at a mean final body weight of 37.63 kg. Carcasses were cut lengthwise and the loin (longissimus lumborum) was taken of the left half carcass to evaluate the proximate composition, the physicochemical characteristics, the minerals content and fatty acid profile. The reduction in water supply resulted in a quadratic effect for resilience (p < 0.05), Lightness L* (p < 0.05), potassium (p < 0.05) and iron content (p < 0.001). There was a decreasing linear effect for magnesium content (p < 0.05), copper content (p < 0.001), C18:1n7t content (p < 0.05) and Σmonounsaturated content (p < 0.05). Crossbred Santa In?es ewe tolerate water restriction up to 40% voluntary intake without compromising the meat quality. |
Palavras-Chave: |
Leveza da carne; Pegada hídrica; Perfil de ácidos graxos; Qualidade da carne; Restrição de água. |
Thesagro: |
Carne; Ovelha. |
Thesaurus NAL: |
Ewes; Meat; Water supply. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/240143/1/Meat-quality-in-ewes-submitted-to-reduction-in-water-supply-2022.pdf
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Marc: |
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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